Pollpillanat

Hogy is van ez?

Az elnökválasztás bonyolultabb annál, hogy a népszerűbb jelölt nyer. Aki egy-egy államban akár minimális többséget is szerez, megkapja annak összes elektorát – így megy ez az 55 elektoros Kaliforniában és a 3 elektoros Alaszkában is. Az összesen 538 elektor közül 270-et kell bezsebelnie annak, aki az USA következő elnöke akar lenni.

Címkék

ak (2) al (1) attack (2) az (1) biden (1) ca (5) co (9) colbert (1) ct (1) egészségügyi reform (1) előválasztás (1) feketék (1) fl (5) ga (3) gop (2) hírdetés (1) holdbázis (1) ia (1) il (2) in (2) ky (1) latínók (1) Libertariánus Párt (1) ma (2) mccain (4) me (2) mi (3) mn (5) mo (4) mt (1) napiszám (13) nc (7) népszámlálás (1) newt gingirich (1) nh (6) nj (2) nm (2) nv (3) ny (2) obama (6) oh (7) ok (1) pa (8) palin (1) romney (1) sd (1) szabadság (1) szavazati jog (1) terrorista (1) tx (1) va (1) vi (5) vicces (2) vita (3) wa (2) wi (5) wv (1) Címkefelhő

Elveszi az elítéltek és szabadultak szavazati jogát a jobboldal

2012.02.07. 22:29 - Somebody

Címkék: gop obama szavazati jog népszámlálás


Nem lesz könnyű dolga Obamának novemberben: csökkenő népszerűsége mellett  azzal is meg kell majd küzdenie, hogy az Államok évszázados választási rendszerét a jobboldal ott írja át, ahol tudja, saját malmára hajtva a vizet. Ráadásul a 2010-es népszámlálás eredményeképpen átalakult, melyik állam "szava" mennyit nyom a latban az elnökválasztás estéjén – ez sem javít a jelenlegi elnök esélyein.

Nem csalás, csak cseles

Nem titok, hogy az USA-beli választási rendszer nem példázza a leghűebben a választói akaratot: a bonyolult szisztémában minden állam meghatározott számú elektor felett (az egyszerűség kedvéért legyen: voks) rendelkezik, és aki az adott államban nyer, ha akár csak 1%-kal is, az viszi az állam összes voksát (ez az 50-ből csak 2 helyen van másképp). Ez az úgynevezett "győztes mindent visz" elve.

Ezt a bevett rendet bontanák meg a republikánusok Pennsylvaniában, ami tipikus baloldali ("kék") államnak számít, tehát eddig a demokraták vitték mind a 21 voksát. A jobboldal javaslata szerint, eddig példátlan módon, a szavazatokat körzetenként számolnák össze (akárcsak Magyarországon) – logikus módon tehát a módosítással a republikánusok csak jól járhatnak. Arról nem is beszélve, hogy a pennsylvaniai irányítás is az ő kezükben van, amit ki is használtak arra, hogy a népszámlálásra hivatkozva saját szájízük szerint rajzolják újra a körzeteket, így adva maguknak helyből kb. 12 voksnyi előnyt, ami egy szoros eredmény esetén mindent eldöntő lehet.

A szavazati jogot is megvonták

Míg a fenti javaslatok még döntéshozatalra várnak, több állam már most szavazati jogot korlátozó intézkedéseket foganatosított – talán nem meglepő, hogy inkább a demokrata bázis kárára. Öthelyütt lerövidítették a korai szavazás időszakát (ezt az használhatta ki, aki a választás napján nem ért rá), Floridában és Iowában elvették a jelenlegi és volt elítéltek szavazati jogát. Szintén öt államban bevezették, hogy az eddigiekkel ellentétben a szavazóknak fényképes igazolvánnyal kell igazolni magukat. Bill Clinton ex-elnök szerint ezzel a jellemzően liberális, egyetemista, fekete és spanyolajkú réteg jogait csorbították meg.

6 pont előny a republikánusoknak

A 2010-es népszámlálás kis mértékben átrendezte a választói térképet: bizonyos államok több voksot/elektort kaptak, mások kevesebbet. Ez a változás is a demokratákat sújtotta: 6 biztos pontnak számító államuktól vontak el egy-egy voksot, míg a republikánusok ennyit kaptak. Talán nem tűnik soknak, de a fentiekkel egybevetve már igen éles verseny rajzolódik ki novemberre.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskek.blog.hu/api/trackback/id/tr654076766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása