Pollpillanat

Hogy is van ez?

Az elnökválasztás bonyolultabb annál, hogy a népszerűbb jelölt nyer. Aki egy-egy államban akár minimális többséget is szerez, megkapja annak összes elektorát – így megy ez az 55 elektoros Kaliforniában és a 3 elektoros Alaszkában is. Az összesen 538 elektor közül 270-et kell bezsebelnie annak, aki az USA következő elnöke akar lenni.

Címkék

ak (2) al (1) attack (2) az (1) biden (1) ca (5) co (9) colbert (1) ct (1) egészségügyi reform (1) előválasztás (1) feketék (1) fl (5) ga (3) gop (2) hírdetés (1) holdbázis (1) ia (1) il (2) in (2) ky (1) latínók (1) Libertariánus Párt (1) ma (2) mccain (4) me (2) mi (3) mn (5) mo (4) mt (1) napiszám (13) nc (7) népszámlálás (1) newt gingirich (1) nh (6) nj (2) nm (2) nv (3) ny (2) obama (6) oh (7) ok (1) pa (8) palin (1) romney (1) sd (1) szabadság (1) szavazati jog (1) terrorista (1) tx (1) va (1) vi (5) vicces (2) vita (3) wa (2) wi (5) wv (1) Címkefelhő

Vita előtt

2008.10.07. 20:32 - Somebody

Címkék: vita obama attack mccain

Ma, budapesti idő szerint éjjel háromkor indul a harmadik vita, elnökjelöltek között a második. Az előzőekkel ellentétben viszont a kérdéseket nem moderátor, hanem az elkötelezetlen szavazókból álló közönség fogja feltenni.

Az ilyen "town-hall debate" papíron John McCain erőssége. Obama a hangzatos beszédek, a nagyívű monológok embere, ezért sokak szerint egy ilyen vitában már nem is olyan esélyes. Arról nem is beszélve, hogy McCain gyakorlatilag az előválasztások óta nem volt ilyesféle "városi gyűlésen".

Tény és való, hogy az arizónai szenátor utolsó előtti nagy esélye ez, hogy valamicskét fordítson az országos közvélemény-kutatási adatokon, amik hét-nyolc százalékos hátrányban mutatják demokrata ellenfele mögött. 2004-ben, négy héttel a választások előtt egy Gallup-kutatás 2 pontos előnyt jelentett George W. Bush javára – majd egy hónappal később Bush nyert 2 százalék különbséggel.

Az előző elnökjelölti vitát a független megkérdezettek 2:1 arányban Obama győzelmének nyilvánították, úgy, hogy ott a republikánusok kedvenc témája, a külügy volt soron. Még nagyobb arányban állították, hogy a demokrata politikus elnökiesebben viselkedett, higgadt volt, míg McCain idegesnek tűnt.

Ugyan az elmúlt napokban mindkét oldal támadó üzemmódra váltott, a republikánusok alelnökjelöltje, Sarah Palin egy floridai kampányeseményen elmondta, azt javasolta McCain-nek, hogy ezen az estén "vegye le a kesztyűt". Akárhogyis lesz, mindenképpen izgalmas éjszakának nézünk elébe.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskek.blog.hu/api/trackback/id/tr67701809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani 2008.10.07. 21:41:30

8%-os hátrányból nem valamicskét szoktak fordítani az emberek:), de a posz t jó.


süti beállítások módosítása