Pollpillanat

Hogy is van ez?

Az elnökválasztás bonyolultabb annál, hogy a népszerűbb jelölt nyer. Aki egy-egy államban akár minimális többséget is szerez, megkapja annak összes elektorát – így megy ez az 55 elektoros Kaliforniában és a 3 elektoros Alaszkában is. Az összesen 538 elektor közül 270-et kell bezsebelnie annak, aki az USA következő elnöke akar lenni.

Címkék

ak (2) al (1) attack (2) az (1) biden (1) ca (5) co (9) colbert (1) ct (1) egészségügyi reform (1) előválasztás (1) feketék (1) fl (5) ga (3) gop (2) hírdetés (1) holdbázis (1) ia (1) il (2) in (2) ky (1) latínók (1) Libertariánus Párt (1) ma (2) mccain (4) me (2) mi (3) mn (5) mo (4) mt (1) napiszám (13) nc (7) népszámlálás (1) newt gingirich (1) nh (6) nj (2) nm (2) nv (3) ny (2) obama (6) oh (7) ok (1) pa (8) palin (1) romney (1) sd (1) szabadság (1) szavazati jog (1) terrorista (1) tx (1) va (1) vi (5) vicces (2) vita (3) wa (2) wi (5) wv (1) Címkefelhő

Dönthet-e az esélytelen harmadik?

2012.09.14. 00:04 - Somebody

Címkék: Libertariánus Párt

Hogyan tudja egy kétség kívül esélytelen jelölt eldönteni az elnökválasztás kimenetelét? Könnyen, példa már volt rá. A harmadik, nem demokrata, sem republikánus jelöltek nem sok vizet zavarnak a kétpólusú amerikai politikában, mégsem árt figyelni rájuk.

garryj.jpgKözeli eredményeknél nagyon is számíthat, hogy kitől vonnak el egy-két-három százalékot (ennél többet kizárt). 2000-ben, Floridában például közel százezren adták voksukat az akkori "harmadik", Ralph Naderre – felmérések szerint olyanok, akiknek amúgy inkább a demokrata párthoz húzott a szívük. Tehát meglehet, hogy ha Nader nincs a szavazólapon, George W. Bush sosem lesz elnök (a 2000-es választást ugyanis pont Florida döntötte el, nagyon szoros eredménnyel).

Idén Gary Johnson inkább Obama malmára hajthatja a vizet, ugyanis a Libertariánus Párt színeiben indul. Bár a konzervatívokhoz hasonlóan céljuk a minél minimálisabb szerepű állam, a libertariánusokat nehéz elhelyezni a mai bal-jobb tengelyen. Bár ellenzik a magas adókat és az állam beleszólását a gazdaságba, egyúttal kiállnak az abortusz lehetősége és a marihuána legalizálása mellett – pont azon okból, hogy ezekhez az államnak semmi köze.

Johnson eddig 47 állam szavazólapjára került fel, de perel a maradék háromért is. Igaz, hogy a hozzá hasonló "harmadik jelölteket" rendszeresen felülmérik a közvélemény-kutatók (a telefonos kutatásokon szívesen támogatják hívei, de a szavazófülkében már valószínűleg egy esélyes jelölt mellé húzzák az ikszet), de a Romney-val elégedetlen republikánusok (és ebből nem egy van) meglehet, így akarják majd megleckéztetni pártjukat.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskek.blog.hu/api/trackback/id/tr14776104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almosvandor · http://vilagvegeutan.blog.hu 2012.09.14. 14:30:53

Az egész egy bohózat. Carter, Reagen volt a legjobb.


süti beállítások módosítása