Pollpillanat

Hogy is van ez?

Az elnökválasztás bonyolultabb annál, hogy a népszerűbb jelölt nyer. Aki egy-egy államban akár minimális többséget is szerez, megkapja annak összes elektorát – így megy ez az 55 elektoros Kaliforniában és a 3 elektoros Alaszkában is. Az összesen 538 elektor közül 270-et kell bezsebelnie annak, aki az USA következő elnöke akar lenni.

Címkék

ak (2) al (1) attack (2) az (1) biden (1) ca (5) co (9) colbert (1) ct (1) egészségügyi reform (1) előválasztás (1) feketék (1) fl (5) ga (3) gop (2) hírdetés (1) holdbázis (1) ia (1) il (2) in (2) ky (1) latínók (1) Libertariánus Párt (1) ma (2) mccain (4) me (2) mi (3) mn (5) mo (4) mt (1) napiszám (13) nc (7) népszámlálás (1) newt gingirich (1) nh (6) nj (2) nm (2) nv (3) ny (2) obama (6) oh (7) ok (1) pa (8) palin (1) romney (1) sd (1) szabadság (1) szavazati jog (1) terrorista (1) tx (1) va (1) vi (5) vicces (2) vita (3) wa (2) wi (5) wv (1) Címkefelhő

Romney-ra a feketék 0%-a szavazna – rasszisták-e a választók?

2012.09.21. 21:27 - Somebody

Címkék: obama feketék romney latínók

romneyhispanic.jpg
Mitt Romney hétfőről szerdára varázslatosan lebarnult. Kész szerencse, hogy a hét közepén egy latinóknak szervezett kampányeseményen szólalt fel. (nem photoshop)

Tippeljük meg, az afro-amerikaiak hány százaléka szavazna novemberben Mitt Romney-ra, a republikánus elnökjelöltre! Megvan? Akkor ezt osszuk el az elképzelhető legnagyobb számmal, és akkor kábé közel járunk az igazsághoz. Egy augusztusi felmérés szerint a republikánus jelölt 0, azaz nulla százalékon áll a színesbőrűek között, míg Obama viszi a szavazatok 94%-át. A Republikánus Párton belül már felismerték: nincs elég "dühös fehér fickó", hogy versenyben maradhassanak.

A demokraták nem számítottak mindig is a feketék első számú választásának. Az USA alkotmányának 15. kiegészítése (1870) óta szavazhatnak az afro-amerikaiak is (bár nők akkor még nem), a gyakorlatban azonban az egyes államok – főleg a déliek – ez elé rengeteg gyakorlati akadályt gördítettek, a pénzügyi cenzustól a fizikai erőszakig. A folyamatot csak 1964-ben zárta le Lyndon Johnson demokrata párti elnök, amikor aláírta a Polgárjogi Törvényt, amely többek között széleskörű garanciákat biztosított a színesbőrűeknek szavazati joguk gyakorlatára – hiába próbálták meg ezt a republikánusok (megintcsak főleg a déleik) minden erővel megakadályozni.

Ekkor alakult ki és érvényes máig, hogy a déli államok a republikánusok biztos bázisai, míg a feketék szíve inkább (sőt, szinte teljesen) a demokratákhoz húz. És ezért van az, hogy 1964 óta demokrata jelölt nem tudta elnyerni a fehér szavazók voksainak felét se. A jelöltek népszerűségének jelen állása:

Kisebb, de így is tekintélyes a különbség a latínók – spanyolajkú bevándorlók – között. Míg Obama a szegénységben, egészségbiztosítás nélkül élőknek nagy gesztust tett az állami TB opció bevezetésével, ellenfele elutasít egy ekkora állami beavatkozást a piaci alapokon működő egészségügybe. A bevándorlási politikájuk is különböző: míg a jelenlegi elnök az illegális bevándorló szülőktől, de az USA-ban született gyermekeknek megadná az állampolgárságot, ha azok leérettségiznek, vagy fegyveres szolgálatot vállalnak, Romney inkább az – ő fogalmazásában – "öndeportálásban" hisz. Tehát az illegális bevándorlók – lévén hivatalos papírok nélkül nem találnak munkát – felismervén rossz helyzetüket, maguktól visszatérnek szülőhazájukba.

Több "dühös fehér fickóra" van szükség

A republikánusoknak tehát diverzifikálniuk kell a szavazóbázisukat, különben hosszú távon kiesnek a versenyből. Ezt azonban még csak kevesen látják, például Lindsey Graham szenátor. "Csúnyán veszítjük el a demográfiai versenyt." – nyilatkozta a szenátor a Washington Postnak. "Nem generálunk elég dühös fehér fickót, hogy hosszú távon játékban maradhassunk." Egy konzervatív hangadó, Ron Brownstein szerint Romney-nak szinte lehetetlen mennyiségű fehér szavazót kéne maga mögé állítania a győzelemhez: "A republikánus koalíció, ami szinte teljesen a fehérekre támaszkodik, talán még kipréselhet még egy szoros győzelmet Novemberben. De ha a republikánusok nem fogják tudni eredményesebben közelíteni konzervatív értékeiket és a jövő diverzifikálódó Amerikáját, az ezzel járó teher évről évre súlyosabb lesz."

(A diverzifikálódás helyes magyar fordítását beküldők között elismerő vállveregetéseket sorsolunk ki.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskek.blog.hu/api/trackback/id/tr474794188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása